Kuvausvinkit antaa sinulle pikkuvinkkejä tavallisimpien yllätysten välttämiseen. Vinkkejä lisätään pitkin matkaa...

Sivusuhteet

Sivusuhde (kuvasuhde, kuvaformaatti)

Digikamerat voivat tallentaa kuvia useilla eri sivusuhteilla. Tavallisimmat sivusuhteet ovat 3:2 ja 4:3. Monissa kameroissa on näiden lisäksi valittavissa 1:1 ja 16:9 sivusuhteet. Sivusuhteen merkitys on hyvä ottaa huomioon jo kuvattaessa jotta vältytään yllätyksiltä valokuvia valmistettaessa.

Esimerkiksi tavanomaisia ns. kymppikuvia valmistettaessa on kuvan lyhyempi sivu aina sama eli 10cm ja pidemmän sivun mitta muuttuu kameran antaman sivusuhteen mukaan:

 • 1:1    10x10 cm, 15x15cm, 20x20cm, 30x30cm, 40x40cm, 50x50cm, 61x61cm
 • 4:3   10x13 cm, 15x20cm, 20x27cm, 30x40cm, 40x53cm, 50x66cm, 61x81cm
 • 3:2   10x15 cm, 15x23cm, 20x30cm, 30x45cm, 40x60cm, 50x75cm, 61x91cm
 • 16:9  10x18 cm, 15x27cm, 20x36cm, 30x54cm, 40x70cm, 50x90cm, 61x109cm

Halutessasi kymppikuvat koossa 10x15 cm olisi hyvä varmistaa, että kamerasi on asetettu tallentamaan kuvat sivusuhteella 3:2 jolloin Fotonetin tilausjärjestelmä automaattisesti asettavat tilaukseesi oikean koon. Tilausjärjestelmä ei anna vaihtaa virheellistä kuvakokoa jotta ikäviltä rajautumisilta vältytään.

Yleisimmät sivusuhteet

 • 4:3   iPhone, Olympus ja Panasonic järjestelmäkamerat, iäkkäämmät taskukamerat
 • 3:2   Nikon, Sony, Canon, Fujifilm, Pentax järjestelmäkamerat, uudehkot taskukamerat, 1" kennolla varustetut kamerat
 • 16:9  Samsung älypuhelimet, monissa uudehkoissa kameramalleissa merkistä riippumatta valittavissa

Mikäli olet epävarma kamerasi sivusuhteesta tai mahdollisuudesta muuttaa sitä tarkistathan asian kameran käyttöohjeesta.

Dynaaminen

Dynaamiset suurennokset

Fotonetin Vakion kaikki suurennokset ovat dynaamisia eli niiden pidemmän sivun mitta skaalautuu aina dynaamisesti tiedoston sivusuhteen mukaan. Suurennoksen rajautuminen ei siis milloinkaan ole mahdollista.

Valokuvasuurennoksissa tiedoston alla kuvakokona näkyy aina sekä lyhyemmän että pidemmän sivun mitta. Muissa tuotteissa pidemmän sivun mitan paikalla näkyy XX koska sivustoteknisistä syistä järjestelmä ei osaa näyttää pituusmittaa vaikka se onkin laskettu ja mm. hintatieto päivittyy realiajassa kaikille tuotteille. Voit halutessasi tilata sen ja se valmistuu oikein.

Mikäli jonkin otoksesi alla ei ole valittavissa jokin suurennoskoko voi tähän olla kaksi mahdollista syytä:

 • tiedoston resoluutio ei ole riittävä ko. suurennokseen
 • kuvan pituusmitta ylittää suurimman mahdollisen pituuden
 • kymppikuvat eivät ole dynaamisia vaan kiinteät 10x10, 10x13, 10x15, 10x18 ja 11x15cm  

Vastavalo 1

.

.

Vastavalo 2

Vastavalo

Vastavaloon saa usein hienoja otoksia kun huomioi valaistuksen vaikutuksen kameran valonmittaukseen. Nykyiset kamerat mittaavat valon hyvinkin tarkasti, mutta aina valotusautomatiikka ei osaa päättää mikä olisi tärkein kohde kuvassasi. On myös mahdollista, että kameran ns. dynamiikka ei kykene toistamaan kuva-alan vaaleinta ja tumminta kohdetta samanaikaisesti.

.

Tavallisimmin vastavalotilanne tulee esille sisätiloissa kun kuvataan ikkunan edessä olevaa kohdetta, kun kuvataan kohdetta joka on aurinkovarjon alla tai terassin katoksen alla.

.

.

.

.

.

.

Mikäli kohteesi alivalottuu kirkasta taustaa vasten on asian korjaamiseksi kaksi helppoa vaihtoehtoa

 • ota kameran asetuksista esiin valotuksen korjaus toiminto ja korjaa valotusta   + suuntaan
 • kytke toimintaan kameran salama; jo hyvinkin pieni salama korjaa tilannetta muutamien metrien etäisyydelle

Ps. Tutustu kamerasi valotuksenkorjailuun etukäteen jotta saat sen helposti toimintaan tarvittaessa. Muista myös palauttaa korjaus normaaliasetukseen kun et enää tarvitse sitä.

Wb 1

.

Wb 2

Valkotasapaino eli värilämpötila

Kameroiden kehitys on ollut nopeaa  ISO herkkyyden suhteen. Nykyisillä kameroilla on mahdollista kuvata loistavia kuvia hyvinkin vähässä valossa ilman salamaa ja vangita kuviin luonnollinen tunnelma.

Tämä uusi mahdollisuus asettaa haasteita kuvien värien puhtaudelle koska kuvaustilan valaistus vaikuttaa valon määrän ohella myös valon väriin. Tavallisimmin tämä tulee esille sisätiloissa, mutta myös etenkin talviaikana ulkona jolloin kuvista voi tulla sinisävyisiä.

Tavallisissa valaisimissa käytettävät polttimot ovat yleisesti väriltään noin 2700K - 3500K jolloin lopputulos on usein oheisen kuvan kaltainen eli kellanpunainen.

.

.

Kuinka tämä voidaan välttää?

Kaikissa digikameroissa on valkotasapainolle säätömahdollisuus joka olisi hyvä yleensä asettaa AutoWB asetukseen jolloin automatiikka säätää värin oikein helposti ja nopeasti. Aina kameran automatiikka ei kuitenkaan osaa säätää väriä kohdalleen vaan kuvaaja joutuu valitsemaan oikean asetuksen kameran valikoista. Esim. oheisessa tilanteessa käsiasetus arvoon 3000K korjasi tilanteen.

Lisätietoa valkotasapainosta:https://fi.wikipedia.org/wiki/Värilämpötila

Ps. Huomioi, että mikäli tietokoneesi näyttöä ei ole kalibroitu näyttämään värit oikein ei se todennäköisesti myöskään tee niin. Kuvanvalmistuksessa värilämpötilavirhettä ei ole mahdollista korjata joten JPG-tiedostossa oleva värilämpötilavirhe näkyy myös lopullisessa kuvassa.

Kohina 1

.

Kohina 2

Rakeisuus eli kohina

Digikameran kuviin syntyy toisinaan kohinaa joka näkyy kuvissa rakeisuutena. Kohina syntyy kameran vahvistaessa valoa jotta saataisiin tallennettua oikein valottunut kuva vähässäkin valossa.

Tätä valon vahvistamista voit säätää ottamalla hallintaan kamerasi ISO herkkyyssäädön.

Mikäli kamerasi ISO säätö on asetuksessa AUTO voit mahdollisesti rajata missä rajoissa kamerasi nostaa herkkyyttä valon määrän vähentyessä. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista kaikissa kameroissa. Tällöin voit asettaa halutun ISO herkkyyden käsin kuvaustilanteeseen sopivaksi. Voit myös heikossa valaistuksessa sisätiloissa valita joko rakeisemman tunnelmakuvan ja salamaa käyttäen kuvatun teknisesti parempilaatuisen kuvan välillä tai ottaa molemmat.

Mikäli asetat ISO herkkyyden käsin voit pitää nyrkkisääntönä alla listattuja maksimiarvoja kun haluat laadukkaita kuvia. Kamerasi kennokoko löytyy käyttöohjeesta tai Googlettamalla ko. kameramallin tiedot.

 • kännykkäkamera ISO 400
 • taskukamera ISO 800 (kennokoko 1/2.5" - 1/1.7" )
 • taskukamera ISO 1600 (kennokoko 1")
 • ns. laatupokkari ISO 3200 (kennokoko APS-C)
 • uudehko järjestelmäkamera ISO 3200-6400 (kennokoko APS-C - kinokoko)

Huom!

Vähäisessä valossa ISO herkkyyden pienentäminen pidentää valotusaikaa joten voit joutua turvautumaan tukeen (pöytä, tuoli, kaide, puu, seinä) jotta saat terävän tärähtämättömän kuvan. Kamerasi näyttää valotusajan kuvatessasi joten pidä se vähintään lukemissa 1/30 tai 1/60 sekuntia. 1/15 sekuntia voi vielä joissain tilanteissa onnistua, mutta harva meistä onnistuu enää valotusajalla 1/8 sekuntia.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valotusaika